IT Вакансії

Професія Full Stack Developer: Зарплата, Обов’язки, Вимоги

Posted On
Posted By vistamri_blog

До того ж фулстек не може стати майстром у всьому — тож якийсь з напрямів його роботи, ймовірно, буде «провисати». З часом до роботи над проєктами залучали все більше людей, тож виробництво продуктів та сервісів дорожчало. Спочатку обертів активно набирали jQuery, CSS3, HTML5. Пізніше популярним став стек LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP / Python / Perl) з відкритим вихідним кодом усіх компонентів. Рішення для хостингу також ставали доступнішими.

Важливо пам’ятати, що в будь-якому разі ключем до успіху є практичний досвід. Працюйте над власними проєктами (наприклад, створіть свій вебсайт) або долучайтеся до open-source проєктів. Це допоможе вам зрозуміти, як працює розробка на практиці, та покаже потенційним роботодавцям, що ви здатні виконувати свою роботу.

Хто Такий Full Stack Developer: Портрет Сучасного Програміста

В ідеалі, можна переходити в FullStack, коли вже є 2–3 роки досвіду та глибокі знання в одному з напрямів, будь то frontend, або backend. Оскільки одна людина має підтримувати всю архітектуру, більш-менш спокійних днів у вашій роботі буде небагато. Завдання будь-якої складності та напряму буде адресуватися саме вам — і з усім доведеться розбиратися самотужки. Від мови бекенду залежить спеціалізація фулстек-розробника. Вибір мов доволі великий, розглянемо декілька найбільш популярних.

Хто такий Full Stack developer

Також Fullstack Developer може зіткнутися з проблемами та помилками, які потрібно вирішити за допомогою тестування та налагодження коду. Один із ключових скілів Fullstack-програміста — здатність ефективно взаємодіяти з командою та клієнтами, щоб розуміти вимоги проєкту, обговорювати їх і пропонувати відповідні рішення. Щоб стежити за світовим ринком IT та Digital-вакансій, радимо підписатись на міжнародний Job Board.

Куди Далі

Проте у більшості випадків, коли говорять про FSD, мають на увазі Full Stack Web Developer. А серед веб розробників найчастіше Full Stack Developer вакансії згадують (та гуглять) Full Stack Java Developer. Існують різні FullStack бази, є Java разом із frontend, і є ті, де все на JS.

Python – один з найбільш популярних мов програмування, і він продовжує набирати популярність. Це один з оптимальних шляхів для становлення вас як фулстек-розробника. Існує думка, що фулстек-розробник в кожній окремій області менш кваліфікований, ніж вузький фахівець.

Хто такий Full Stack developer

Аналогічно, якщо ви розробляєте MVP вам в 90% випадків не потрібен окремо гуру БД, бекенда і фронтенда, їм там просто буде нічого робити. Вузькоспеціалізовані фахівці завжди будуть кращими у своїй ніші. Навряд чи вам вдасться повністю зануритися у ту чи іншу мову чи технологію, тож ви завжди будете вміти менше, ніж розробник конкретного напряму. Фулстек може підібрати оптимальну систему для зберігання даних та оптимізувати роботу з ними.

Хто Такий Full Stack Розробник?

Дерево IT почало ставати все більш гіллястим, породжуючи нові спеціальності. Разом із цим професія універсального бійця розбилася на два окремі напрямки, а потім знову відродилася з гордою назвою “Full-stack Developer”. Хочеться перемкнутися на чистий фронтен або бекенд? Робота фулстек-розробника підготує вас до цього. Такий фахівець має хоча б поверхово розумітися на кожному шарі технологічного стека.

  • Навіть якщо ви живете в невеликому місті з нерозвиненою IT-індустрією, завжди можна піти на фріланс.
  • Пізніше інтернет почав поширюватися серед користувачів, і конкуренція між виробниками ПЗ стала зростати.
  • Роль фулстека передбачає всі аспекти створення вебзастосунків — від проєктування архітектури до інтеграції продукту з базою даних та його підтримки.
  • Стек обирали з нуля, тож я мав змогу експериментувати з усім, що було цікаво.

Якщо казати про backend-частину, як і у випадку з frontend, щоби розбиратися, потрібно вивчити основи роботи інтернету. Наприклад, як працюють протоколи HTTP/HTTPS, браузер, DNS, а також доменні імена та хостинги. Читайте https://wizardsdev.com/ про управління процесами, потоками та паралелізмом, базовими командами термінала та основними концепціями мережі. Одним із важливих етапів вашого навчання буде знайомство з базами даних і логіки роботи з ними.

Переваги Напряму

Як правило, при тих же обсягах роботи тут можна заробляти навіть більше. До того ж, широкоформатний професії дозволяє розробнику реалізувати себе практично в будь-якій сфері веб-девелопменту. Професія фул-стек розробника має певні переваги. Оскільки ви володієте навичками, що охоплюють весь спектр розробки, ви можете працювати над різними частинами проєкту, що ніколи не набридає. Крім того, ви можете бачити ширшу картину й розуміти, як окремі елементи об’єднуються в цілісний продукт.

У таких ASAP-випадках якість програмування може бути нижче, адже нема часу сісти та нормально розібратись у проблемі. Один FSD на проєкті буде намагатись встигнути усе, що розпорошуватиме його  продуктивність. Щодо цієї професії точиться багато суперечок в середовищі IT.

Підписуйся На Нашу Розсилку Та Отримуй Корисні Матеріали Першим!

Йдеться не лише про володіння мовами програмування фронтенду та бекенду, а й обізнаність у базах даних, серверних налаштуваннях, сучасних фреймворках, системах контейнеризації тощо. З одного боку — завжди зручно, коли одна людина займається питаннями, які інакше страждали б від нестачі комунікацій, затягувань, непорозумінь тощо. З іншого — часто компанії шукають універсалів «не від гарного життя», а намагаються зекономити. Результатом економії може бути занижена зарплата або посередня якість виконання.

Згодом численність та різноманітність технологій знову дали змогу окремим програмістам брати на себе повний цикл створення застосунку. Шукати вакансії розробників можна на вебсайтах на кшталт LinkedIn, Indeed, Glassdoor, Stack Overflow, Happy Monday. Ви можете відфільтрувати пропозиції за локацією, рівнем досвіду, типом компанії та іншими параметрами. Крім того, можна розглянути спеціалізовані сайти для технологічних вакансій, такі як Hired, AngelList, GitHub Jobs, DOU, Djinni.

Якщо це освітній продукт з акцентом на клієнтську частину, все навпаки. Бекенд тут можна легко закрити з допомогою BaaS (backend as a service), а от для фронтенду потрібен досвідчений фахівець», — пояснює Антон Пінкевич. PHP – веб-мову, який сьогодні використовують понад 80% всіх сайтів в світі. «Моя кар’єра фулстек-розробника розвивалася в два етапи. Спочатку був власний проєкт, а потім великий бізнес.

Хто такий Full Stack developer

Тобто, Full-stack розробники існували і раніше, просто ніхто їх так не називав. Сфера IT постійно розвивається, з’являються нові технології, а тренди змінюються. Щоб створювати актуальні продукти, потрібно постійно тримати руку на пульсі.

З одного боку, вам важко знайти заміну і, відповідно, вас цінуватимуть. З іншого боку, вам буде проблемно піти у відпустку, адже де взяти заміну? Тут і почнуться дзвінки у будь-який час доби, неможливість перекладання деяких завдань на інших розробників та інше. Як бачите, список необхідних мов і технологій для створення гарної серверної складової веб-додатків є досить значним. У наступному розділі ми розберемося, які переваги та недоліки чатують на тих, хто таки має намір пов’язати свою професійну діяльність з Full-stack розробкою. Вимоги до програмних продуктів зростали, з’являлися нові мови та технології, змінювалися підходи до розробки.

Related Post